אחד האנשים הנושאים באחריות להתפתחותי כמתמטיקאי הוא מר יוסף רוטנברג ז”ל, שהיה המורה שלי למתמטיקה בכיתה י”א וגם בתחילת י”ב, עד שחלה ונפטר. לא נעים לומר (כי יש לכבד את המת) אבל אין ברירה: מר רוטנברג היה אחד המורים הגרועים ביותר שהיו לי אי פעם, וללא ספק הגרוע ביותר מבין כל המורים (והמורות) למתמטיקה שלמדתי אצלם.
טכניקת ההוראה שלו הייתה פשוטה: הוא מסר לנו את ההגדרות הבסיסיות של הנושא הנלמד (נניח – הגדרת הפונקציות הטריגונומטריות), ולפעמים גם מסר בידינו משפט או שניים (בנושא הטריגונומטריה זכיתי ללמוד ממנו את הוכחת הנוסחה לסינוס סכום של שתי זוויות, משפט הסינוסים ומשפט הקוסינוס – זהו). עכשיו, תלמידים מכובדים, פתחו את הספר ופתרו את תרגיל מספר 1. מי שהצליח מצביע, ונקרא אל הלוח להציג את פתרונו בפני שאר הכיתה. עכשיו נעבור לתרגיל 3 (תרגיל 2 – לשיעורי הבית), ואח”כ ל-5, וכן הלאה. למעשה, למדנו את החומר בלימוד עצמי. הכשרה מצויינת למי שמתעתד להיות מתמטיקאי מקצועי, אבל לא לתלמיד בכיתה י”א שחושש לגורלו בבחינת הבגרות.
ובכל זאת – יש הגיון בשיגעון. כאשר הייתי סטודנט, מספר שנים מאוחר יותר, נהגתי לגשת לספריה בתחילת כל סמסטר ולצלם את הבחינות משנים קודמות בקורסים שהתעתדתי ללמוד באותו סמסטר. מיותר לציין שכל הצצה בטופס בחינה עוררה בי חלחלה – הכל נראה בעיני כסינית עתיקה. כמובן שטופס בחינה בנושא ניתוח שונות למשל נראה אחרת לגמרי בסוף הסמסטר מאשר בתחילתו. השיטה של מר רוטנברג חסכה את המבט לעתיד.
ההיגיון של מר רוטנברג אמר – מי שלומד לשחות, כדאי שיעשה זאת במים הרדודים, ומי שאינו יודע לפתור את שאלה מספר 3, עדיף לו שלא ינסה כלל להתמודד עם שאלה מספר 5. אכן, קו מחשבה נכון בהחלט, וכפי שהמתמטיקאים אומרים – זהו תנאי הכרחי, אבל בהחלט לא מספיק.
פורסם לראשונה באתר “רשימות” בתאריך 22 באוגוסט 2004 00:00 במדור מתמטיקה של בית-ספר
עם כל הכבוד – חולק אני על דעתך. יוסף (יוזיק) רוטנברג ז״ל, היה מורה משכמו ומעלה. בניגוד לקולגה שלו בבית הספר שאול גוטמן ז״ל, הוכיח רוטנברג שניתן ללמוד מתמטיקה ולהצליח בבגרות בלי טרור ומבלי להשניא עליך את המקצוע.
אכן כן, אין מה להשקיע במי שאין לו עניין במתמטיקה per se. המטרה היתה לעבור בהצלחה את מבחני הבגרות ולקבל כרטיס כניסה מכובד ללימודים האקדמיים.
מבחינתו של רוטנברג- שנן את הנוסחאות והצלח. אין שום סיבה ללמד את התלמיד הממוצע את הוכחתה של כל נוסחה טריגונומטרית.
מורה מדהים! חבל על דאבדין ולא משתכחין.
כל אחד זכאי לדיעה משלו כמובן…
היינו כיתה שלמדה 5 יחידות במתמטיקה ובפיזיקה, לא תלמידים שרק רצו לעבור את הבגרות ו-“לגמור עם זה”.
גוטמן לא היה טוב מרוטנברג בהרבה. הוא דגל בעיקרון של “למידה מכנית” – “תעשה בדיוק מה שאני אומר לך ויהיה בסדר”. זה טוב ל-3 יחידות, לא ל-5. (אציין כי גוטמן החליף לזמן קצר את רוטנברג לאחר שחלה, וגורש מהכיתה בבושת פנים לאחר כמה שבועות)