אני חושב שמתישהו באמצע כיתה ב הבנתי כי לכל מספר שיעלה בדעתי ניתן למצוא מספר גדול יותר. אם אני חושב על מאה, אז יש מספר גדול יותר ממאה: מאה ואחד. מליון – מליון ואחד. פטרוזיליה – פטרוזיליה ואחד. כיום אני יודע שפשוט תפסתי אז באופן טבעי את מהות האקסיומה השניה של פיאנו (מתוך 5 אקסיומות המאפיינות את המספרים הטבעיים) – לכל מספר טבעי יש עוקב. אחר כך גדלתי, והלכתי לאוניברסיטה, ושם למדתי על תורת הקבוצות, קנטור, הרצף ועוד כל מיני דברים מסובכים הקשורים לאינסוף. וכל זה לא משנה את העובדה שבעוד כמה שנים ייגמרו המספרים. מספרי הרישוי בני 7 הספרות עומדים לאזול.
הנה היסטוריה קצרה של מספרי הרישוי בישראל (המבוססת כמעט אך ורק על הזכרון שלי, אז סילחו לי על אי דיוקים, אם ישנם). אני לא יודע אם מספר הרישוי של המכונית הראשונה בישראל היה 1, אבל ברחובות עוד נראה לפני כמה שנים רכב אספנות בעל מספר רישוי תלת ספרתי. לאבי הייתה אופל רקורד מודל 1958 שמספר הרישוי שלה היה בן 5 ספרות: 47-086. כאשר הוא שדרג (בדיעבד שינמך) את האופל לפורד מודל 1963 (אי שם בתחילת שנות השבעים) הוא כבר היה הבעלים הגאה של מכונית עם מספר רישוי 6 ספרתי. בשנות השישים והשבעים של המאה העשרים הונפקו למכוניות בישראל מספרי רישוי 6 ספרתיים.
המהפך חל בתחילת 1980. למכוניות שעלו על הכביש משנה זו ואילך היו מספרי רישוי 7-ספרתיים, כאשר שתי הספרות הראשונות היו שנת הייצור של הרכב. לכן הרכב הראשון של שנות השמונים היה מן הסתם בעל מספר הרישוי 10-000-80 (או שלא). מכוניות משנת המודל 1981 זכו למספר רישוי שמסתיים ב-81. ב-1982 הייתה הפתעה. היו (כנראה) יותר מכוניות ממספרים, ולכן חלק ממכוניות מודל 82 קיבלו מספר רישוי שהסתיים בספרות 52. הפרקטיקה הזו חזרה על עצמה גם בשנים הבאות.
כמו כן, הופיעו עוד על מיני מספרי רישוי, כמו כאלה שמסתיימים בספרות 77 וציינו רכב בבעלות ממשלתית. באמצע שנות השמונים קיבלו כל המוניות בישראל מספרי רישוי חדשים שמסתיימים בספרות 25.
בשנת 1990 – הפתעה נוספת. במקום מספרי רישוי המסתיימים ב-90, הונפקו מספרי רישוי המסתיימים בספרות 0X. מהר מאוד למדנו ש-03 זה סובארו, 02 – “מיציבושי” וכולי. ב-1995, כשאזלו כנראה המספרים עם סיומת 0X, הופיעו שלל סיומות חדשות, כמו 10, 15 (אך לא 11, 12,13 ו-14), 24 ו-27 (אך לא 26) ועוד ועוד. עדיין ניתן היה לזהות את יצרן הרכב עם סיומת המספר.
בשנת 2003 הופיע סיומת חדשה ואחידה לכל המכוניות: 50, ובעקבותיו 51, 52 וכן הלאה, לאחר מכן סיומות 60 למינהן. מכוניות עם הסיומת רבת המשמעות 69 נצפו לראשונה באפריל 2009. עד כה הגיעו ל-72. סדרת המספרים שמסתיימים ב-80 כבר הייתה בשימוש, סדרת ה-90 עדיין על המדף.
בואו נעשה קצת סדר. יש בסך הכל 9000000 (תשעה מליון) מספרים בני 7 ספרות, שהרי הספרה הראשונה אינה יכולה להיות אפס. אם התחילו להשתמש במספרי רישוי בני שבע ספרות ב-1.1.1980, יהיה צורך לעבור למספרי רישוי בני 8 ספרות לאחר שיעלו לכבישי ישראל 9 מליון כלי רכב חדשים (כאשר הספירה מתחילה, כאמור, ב-1.1.1980). מייד אביא נתונים לפיהם אפשר להעריך מתי זה יקרה. נקווה שהתוכנות של מחשבי משרד הרישוי, חברות הביטוח, תחנות הדלק ועוד מסוגלות להתמודד עם מספרי רישוי בני 8 ספרות. זה לא באג 2000, אבל דיי דומה. צפויים עוד קשיים. למשל – גודל לוחית הרישוי קבוע. האם יהיה צורך להקטין את הספרות? האם המצלמות של כביש שש יוכלו להתמודד עם זה? ומה עם מצלמות האכיפה של המשטרה? (אני מניח שאלה אולי חדשות משמחות לחלק מהקוראים).
למעשה, עידן מספרי הרישוי ה-8 ספרתיים יגיע לפני שיעלו תשעה מליון כלי רכב חדשים על הכביש. הרבה מספרים “בוזבזו”. מה קרה לכל המספרים המסתיימים ב-26? (ספקולציה – נשמרים למוניות). איפה המספרים שמסתיימים ב-40 עד 49, וב-30 עד 34? הוקצו לרשות הפלסטינית, למיטב ידיעתי. איפה 11, 12, 21? לא יודע.
החלטה שהתקבלה בשנות השמונים הייתה לסמן רכב שעבר תאונה חמורה ו-“החלפת מספר” על ידי שינוי הספרה הלפני אחרונה המספר הרישוי שלו מ-8 ל-6. לדוגמא, אם רכב מספר 12-345-87 עבר תאונה, שוקם, והועלה מחדש על הכביש, קיבל מספר רישוי חדש: 12-345-67. מספר נפלא, אבל אני לא הייתי קונה את הרכב הזה, לפחות לא בשנת 1988. ההחלטה האומללה הזו זרקה לפח 10% ממאגר מספרי הרישוי האפשריים. למרבה המזל, היא בוטלה לאחרונה. ככל הנראה מישהו במשרד הרישוי ראה שהיום בו ניאלץ לעבור למספרי רישוי בני 8 ספרות מתקרב במהירות, ודחק קצת את הקץ על ידי החזרת המספרים בסיומת שישים ומשהו (או לפחות חלקם) למאגר המספרים הלגיטימיים.
האם המספרים הקיימים מנוצלים כראוי? קשה לדעת. לשם כך, יש צורך בנתונים על מספר כלי הרכב המתווספים כל שנה. לפי הלמ”ס,(קישור להודעה לעיתונות, קובץ pdf) בשנת 2008 נוספו לכבישי הארץ כ-254000 כלי רכב חדשים. מאחר וכל סיומת דו-ספרתית מגדירה 90000 מספרים, הרי שאפשר היה, תיאורטית, לסגור את כל המספרים של 2008 בשלוש סיומות, נניח 62, 63 ו-64, ועוד היה נשאר עודף. מצד שני, הגענו מ-69 ל-72, תיאורטית יותר מ-270,000 מספרים, תוך תשעה חודשים, מאפריל 2009 לינואר 2010. אם נניח שמ-2003 (שם התחילה סדרה ה-50) ועד אמצע 2009 (שם התחילה סדרת ה-70) היו בממוצע 200000 כלי רכב לשנה, אז יש לנו בסך הכל כמליון ושלוש מאות אלף כלי רכב על פני שש וחצי שנים, שהשתמשו ב-20 סיומות (מ-50 עד 69), שמגדירות מליון ושמונה מאות אלף מספרים. לאן נעלמו חצי מליון מספרים? בחלקם השתמשו כאמור בשנות השמונים. אני מניח שחלק מהמספרים בוזבזו, בגלל שהמספרים מוקצים ליבואני הרכב בסדרות.
בהנחה שרוב המספרים מסדרת ה-70 וכל המספרים מסדרת ה-90 עדיין פנויים, ובקצב של כרבע מליון כלי רכב חדשים לשנה, המספרים ה-7 ספרתיים יספיקו לעוד 6, אולי 7 שנים. בסביבות 2016 נראה מכונית עם מספר רישוי 8 ספרתי.
הבעיה לא מוגבלת למספרי רישוי בישראל. תחשבו על מספרי טלפון למשל. מספר טלפון הוא בן 7 ספרות, כאשר הספרה הראשונה אינה יכולה להיות 1 או 0. זה אמר שיש 8 מליון מספרים אפשריים בכל אזור חיוג. למדינה כמו ישראל זה צריך להספיק, אבל ישראל מדינה קטנה. כשגרתי בשיקגו, בסוף שנות התשעים של המאה הקודמת, היו לאזור המטרופוליטני של שיקגו 7 או 8 אזורי חיוג (אני לא זוכר במדויק), שהיו אמורים לספק את צרכיהם של 9 מליוני תושבי המטרופולין למספרי טלפון, פקס וטלפון סלולרי. בעבר, היו 144 אזורי חיוג אפשריים בארה”ב (הספרה הראשונה לא יכלה להיות 0 או 1, הספרה השניה הייתה חייבת להיות 0 או 1, הספרה השלישית לא יכלה להיות 0). התברר שזה לא מספיק, וההגבלות על הספרה השניה והשלישית הוסרו. בארה”ב מקווים ש-800 אזורי חיוג אפשריים יספיקו בעתיד הנראה לעין. כמובן, הוספת אזורי חיוג יוצרת בעיות חדשות. אתה יכול לגור בבניין שכל הטלפונים בו נמצאים באזור החיוג 212, ורק לך יש טלפון באזור חיוג 646. זה מה שקרה לאיליין בניס, והיא נתקלה בקשיים בלתי צפויים עקב כך.
קודי חיוג בינלאומיים טומנים בחובם פוטנציאל לסכסוכים דיפלומטיים. רק לשתי מדינות יש קוד חיוג בינלאומי חד ספרתי (ארה”ב – 1 ורוסיה – 7). מספר מדינות נהנות מקוד דו-ספרתי. היתר קיבלו קוד חיוג תלת ספרתי. לא נראה כי יהיה צורך בקרוב בקוד חיוג בינלאומי ארבע ספרתי.
לעומת זאת, יש מספר הרבה יותר קטן של סיומות אינטרנט של שתי אותיות – רק 676. מספר זה עדיין גדול יותר ממספר המדינות והאוטונומיות הזכאיות לקבל סיומת משלהן, אבל אם המדינה שלך עומדת לקבל עצמאות עדיף שהשם שלה לא יתחיל ב-A, למשל. כך למדו תושבי איי אולנד (Aland), אוטונומיה של מיעוט שוודי בפינלנד. הסיומות AL (אלבניה) AN (האנטילים הולנדיים) ו-AD (אנדורה) תפוסות. האולנדים קיבלו את סיומת AX.
גם מספר הקודים לשדות תעופה מוגבל על ידי שיטת הסימון של 3 אותיות. כשיהיו בעולם 17577 שדות תעופה בינלאומיים, יהיה צורך לעבור לקוד שדה תעופה של ארבע אותיות. כיום יש 915 שדות כאלה (כולל 7 בישראל!), אז אין מקום לדאגה.
בשבוע שעבר ראיתי בפעם הראשונה רכב שמסתיים ב-71 ודקה אחר כך רכב כזה נוסף. למחרת ראיתי 72 ומאז ראיתי עוד כמה 72 אבל לא 71. זה נראה כאילו הם יצאו בו זמנית.
ואגב, לו היה לי רשיון הייתי מאוד שמחה להיות בעליו של האוטו שמספרו הוא 11-419-71, שזה תאריך הלידה שלי. אם מישהו רואה רכב שזהו מספרו, נא צלמו ושלחו לי.
פעם היה לי אוטו שמספר הרישוי שלו היה גם מספר הטלפון של המשרד שלי באוניברסיטה.
מה ההסתברות שדבר כזה יקרה במקרה?
ההסתברות שלמישהו איפהשהו מתישהו יהיה מספר טלפון זהה למספר הרכב שלו אינה מבוטלת. ראה רשימתי על הלוטו הבולגרי: http://www.sci-princess.info/archives/921, וגם את הסרטון שבסוף הרשימה הזו: http://www.sci-princess.info/archives/705
אבל מה הסיכוי שלמישהו שקורא את הבלוג הזה יקרה מאורע מפתיע כל כך שמערב מספרי רישוי?
בערך 0.367879441171442321595523770161460
אני מניח שבשנות ה-80 לא השתמשו בכל רצף המספרים המסתיימים ב-80 ולכן חלק מהם פנויים לשימוש.
חוצמזה, בטח אפשר להשתמש במספרים של מכוניות שהורדו מהכביש. הבעייה תתעורר כשעל הכבישים יהיו בוזמנית 9 מליון מכוניות.
לא?
אני מניח שישתמשו בחלק מהמספרים שנשארו מהאייטיז, בעיקר 80 ו-81. לא סביר שימחזרו מספרים – יש עניינים משפטיים
בחו”ל (או לפחות בצפון אמריקה) משתמשים בתווים אלפאנומריים. באונטריו, לדוגמא, לוחות רישוי הן בתצורה של ארבע אותיות ואז שלושה מספרים(כ-457 מיליון מספרים). השיטה הזו התחילה ב-1997, ונכון לעכשיו אנחנו נמצאים במספרים שמתחילים ב-B (אני קניתי מכונית לפני כשנה וחצי וקיבלתי לוחית שמתחילה ב-BD). לפני 97′ התצורה הייתה שלוש ספרות ולאחריהן שלוש אותיות (כ-17.5 מיליון מספרים).
בישראל הפתרון הזה בעייתי – או שאתה משתמש באותיות עבריות, ואז זה בעייתי עבור מי שאינו דובר עברית, או שאתה משתמש באותיות לטיניות, ואז זה בעייתי עבור תושבים שאינם מכירים אותן (צריך להניח שיש כאלו). עם זאת, אפילו אם נגביל את האותיות רק לשלוש הראשונות בא”ב הלטיני, למשל, נגדיל את מספר המספרים הזמינים משמעותית (לכ-62 מיליון, מה שצריך להספיק לנו לכמה עשרות שנים טובות בלי למחזר מספרים).
לא נראה לי שישתמשו באותיות בישראל. זה מתוחכם מדי. עם זאת, המספרים בני 8 הספרות צריכים להספיק ל-350 שנה, ובמונחים של משרד התחבורה שלנו זו לא חשיבה לטווח ארוך – זה נצח.
נחמד מאוד. כל מה שלא ידעתי על מספרים ומחרוזות קצרות.
שכחת רק לציין את עניין כתובות ה-IP והמעבר מ-IP4 ל-IP6.
טוב, בעניין ה-IP – אנילא כותב על מה שאני לא מבין
אותו רעיון של המספרים האחרים רק עם סיביות בינריות במקום ספרות דצימליות. תקן IPv4 תומך בכתובות בנות 32 סיביות, מה שאומר חסם עליון של 2 בחזקת 32 או כ-4 מיליארד כתובות IP. הבעיה, האינטרנט התחיל להתמלא ביותר ויותר מחשבים שדרשו יותר ויותר כתובות, מה שגרם לחשש שהמספר לא יספיק. כמה Kluges הוצעו כדי להקל על הבעיה, ובמקביל החלה דחיפתו של תקן חדש IPv6 שתומך ב-2 בחזקת 128 כתובות כאלה. מרחב הכתובות של IPv6 שמשולב בהדרגתיות בתשתית האינטרנט אינו צפוי להגמר בקרוב.
לדעתי הפתרון הנכון הוא להוסיף אותיות. בעצם מספיק שמוסיפים אות אחת, נניח סמל מוכר כמו X שזה פותר את הבעייה. מעניין אם אי פעם יגיע היום שבו אנשים יוכלו לבחור לוחיות עם כיתוב שהם רוצים. כמי שמכיר את הבירוקרטיה הישראלית זה בטח לא יעבור.
אגב, עןד פתרון פשוט יהיה לאפשר או אפילו לחייב אנשים להעביר את המספר הישן שלהם כשהם קונים מכונית חדשה. אם זה עובד עם טלפונים בארה”ב אז למה לא גם במכוניות?
זה עובד עם טלפונים גם בישראל.
לגבי העברת הלוחית – גרתי במקום שזה מתבצע שם, וזה טרחני ועילה לשאיבת כסף נוסף מהאזרח.
מילא אם קניתי צירוף אותיות יפה ואני רוצה לשמור עליו, אבל מה הקשר שלי לרצף האותיות האקראי שקיבלתי במכונית הקודמת?
יוצא שהמכונית עצמה מזוהה על פי משהו שנקרא VIN (אולי זה מספר שילדה, לא יודע) גם בפני הביטוח וגם בפני כל מי שבאים איתו במגע בקשר למכונית, ובנוסף יש לך גם לוחית לצרכי אכיפה בלבד.
תכלס זו טירחה רבה בשביל לאפשר למשרד התחבורה לחכות עוד שנתיים עם הוספת סיפרה, ומאידך לא מצאתי בזה שום יתרון.
פוסט יפה שנותן הזדמנות להזכיר את מועדון החמש
“מועדון ה- 5 הוקם ע”י איגוד נהגי ישראל בתחילת 1985 במטרה לארגן את בעלי הרכב העתיק והקלאסי ולקדם את שימור הרכבים האלה בישראל. המטרה היתה להקים מסגרת עם חילופי מידע מפגשים ופעילויות.
שמו של מועדון ה-5 נגזר מהעובדה שבזמן הקמתו מכוניות ישנות, בנות 25 שנה ומעלה, היו עם מספר רישוי בן 5 ספרות.”
http://www.5club.org.il/
באופן די דומה להצעה מעלי להשתמש באותיות, במקומות שונים באירופה, במקרים רבים מסמנים את האזור ממנו המכונית, למשל מחוז דבלין, קורק וכו’. מעבר לחיסכון במספרים, הרי ישנו ערך מוסף של זיהוי “מקור” המכונית.
בכל אופן, בעניין מספרי הטלפונים, כשאני מחייג לחברי בסין, אני תמיד משועשע מכמות הספרות במספר שלו.
המעבר בסוף שנות השמונים למספרים שנגמרים ב 0X היה בגלל שמשרד התחבורה החליט שהשיטה הקיימת באותו זמן (שתי ספרות אחרונות שהן השנה של ייצור הרכב, 85, 86 וכו’) גורמת לאנשים לרצות לקנות רכבים חדשים! המספר שעל הלוחית בעצם מפרסם כמה חדש הרכב שלך וככזה הוא סמל סטטוס בולט.
לפיכך עברו לשיטה שבה כל יבואן קיבל סיומת (סובארו קיבלו 03, פיאט 05, וכו’) ומיספר את המכוניות שהוא מוכר. השיטה הזו בעיקרון נמשכה לפחות עד 2008, למיטב ידיעתי.
מספור בידי היבואן עדיין קיים – קמור ממשיך למספר את רכבי הבמוו שלו ב-16. נכון לימים אלה הוא הגיע ל-62XXX16.
אגד עבדה שנים עם סדרה 01 בלבד, אבל אוטובוסי המאן החדשים ביותר כבר הוכנסו למעגל האקראי. 01 מאפיין גם כמה אלפי יונדאי גטס, אלנטרה ואקסנט מודל 04′.
פה ושם אפשר לגלות סדרות חוזרות, אבל לא לגמרי קבועות. רוב המאזדה 6 החדשות הן 65, עוד לא ראיתי פוקוס סטיישן חדשה שאינה 68, וכך גם כל הקיה פורטה עד כה ממוספרות 72.
זה אומר שאזלו המספרים הפלינדורמיים לבמוו בשלב זה.
אפשר לקבוע שמספר המכונית יהיה כמספר הטלפון, ולכתוב מתחת ללוחית “למכירה, מצב מכני מצויין”. אני מניח שזה יפתור את הבעיה לכ70% מהמכוניות בארץ, וגם יפנה מקום על השימשה האחורית.
ולא לשכוח גם לכתוב “כחדשה מרופא”
התגובה של אביתר הזכירה לי את הסיסמה “גם אתה יכול 88”
http://www.ynet.co.il/articles/1,7340,L-2907671,00.html
שלום לכולם!
סתם שתדעו, נמצאה קיימת סדרה של 78
הנה תמונה
חברים, יש עוד דבר שכדאי לדעת.
המספרים כנראה יאזלו בסוף 2011, כי הסיומות 3x, 4x ו9x שייכות לשכנינו הפלסטינים! נכון, אנחנו חולקים את אותם סדרות. חוץ מ35 ו36 משום מה שייכות לרכבים משנת 2002.
דרך אגב, ראיתי בהרצליה פיתוח ג׳יפ ישן עם לוחית לבנה עם 8 ספרות!
מצטער על הניטפוק, אבל גם קנדה משתמשת בקידומת 1+
אמנם המספר הוא קטן אבל זה לא מונע מליצור סיומות חדשות
מה אומר על רכב מס׳ לוחית 3499765
מה אומר מספר 784915