הקדמה
ביום רביעי שעבר נערך מפגש של משתתפי פורום תרבות עברית בתפוז. כמקובל בפורום, נקבע למפגש נושא, המקרה זה נסים, וכל משתתף התבקש להביא חפץ או תוכן כלשהו שקשור לנס, מתוך התרבות העברית. ישבתי וחשבתי על החפץ או התוכן שאביא עימי. מאחר ובין עיסוקי (מלבד היותי חובב התרבות העברית) אני גם סטטיסטיקאי וגם נוטל חלק בפעילות של פרוייקט בן-יהודה, החלטתי “לעשות סטטיסטיקה” ולבדוק בכמה מדפי הפרוייקט מופיעה המלה “נס” והטיותיה, כגון “נסים” וכולי. מהר מאוד התברר לי שזה לא מספיק. אי אפשר לבוא למפגש הפורום ולספר כי המלה “נס” מופיע ב-X מדפי הפרוייקט ולהודיע כי בכך יצאתי ידי חובתי. הרחבתי את נושא המחקר שלי לבדוק את תפוצת מושגי החנוכה בדפי הפרוייקט, ומייד תוכלו לחזות בתוצאות. לא, הגרפים לא אפקטיביים במיוחד (סתם גרפים מאקסל), ובכל זאת אפשר ללמוד מהם משהו. הרי הפרוייקט מכיל יצירות ספרותיות שמחבריהן הלכו לעולמם לפני 70 שנה או יותר (כלומר ב-1937 לכל המאוחר), ומכך ניתן ללמוד משהו על מקומו של חג החנוכה בתרבות העברית בתקופה שעד 1937. הנה המצגת לפניכם (אם כי הפרשנות שאספק מצומצמת, ותהיה מוגבלת להערות מתחכמות ברוח חוש ההומור הייחודי שלי).
מושג החנוכה ומושגים נלווים
ראשית, בדקתי (בעזרת מנוע החיפוש של גוגל) בכמה דפים מדפי הפרוייקט מופיעה המלה חנוכה, וכן מושגים נלווים לחנוכה, כגון אור, נס מרד וכדומה. התוצאות לפניכם (ה:
נסים
אם מחפשים נס, מוצאים לא מעט, יותר מנס אחד גם יותר קשה למצוא, פך השמן כמעט ולא נמצא:
נרות ואור
חיפשתי אחרי מושגים רבים הקשורים בנרות ואור, אך כולם מתגמדים בפני האור עצמו.
מאכלים
בחיפוש אחרי מאכלים ומוצרי מזון הקשורים לחנוכה, הגעתי לתובנות הבאות: שמן יש הרבה, אך שמן זית נדיר יותר. לביבות יש, לביבה יש פחות, ולטקעס אין בכלל. סופגניות יש שתיים, סופגניה בודדת אין, מה שתומך בטענה כי סופגניה אחת פשוט לא מספיקה.
מקומות
מכל המקומות הקשורים לחג, רק ירושלים מופיעה באופן משמעותי. מודיעין ומקומות בהם התרחשו קרבות מפורסמים זוכים לאזכורים בודדים, אם בכלל.
קבוצות אנשים
מכבים, חשמונאים, יוונים ומתייוונים, כל קבוצות אנשים אלה קשורות לחג, אך בספרות העברית המוקדמת תפוצתם דלה:
אישים – המכבים מול היווני
אם לא מכבים ויוונים כקבוצות, מה בנוגע לאישים עצמם? הנה שכיחות הדפים בהם מופיעים אנטיוכוס, מתתיהו והמכבים עצמם (כמון שיהודה מופיע יותר מכולם, בזכות אליעזר):
חג שמח לכולם!
יוסי,
ברכות על האתר המחודש.
מן הידועות היא (?) ששירי חנוכה חדשים יותר – מהעליה השנה ואילך – נוטים לאזכר יותר את המרד, ואילו הישנים דווקא את הנס. זה עניין די הגיוני, שמתאים לאתוס החלוצי שאותו עיצבו בתקופה ההיא.
לדוגמה – “נס לא קרה לנו… בסלע חצבנו עד-דם (אדם)…”, לעומת “והכריז: אך זהו נס! אילולא כד זה נשאר…”.
נראה לך שיש אפשרות לבדוק טענה כזו באופן סטטיסטי עם המנגנון של פרויקט בן יהודה?
חג שמח!
גם אם באיחור…
עמי,
בהחלט אפשר לנתח טקסטים בשיטות סטטיסטיות, ופרוייקט בן-יהודה יכול להוות כר נרחב ופורה למחקרים כאלה. הרשימה הזו, על אף היותה משעשעת משהו, מדגימה כיצד אפשר להסיק מסקנות מניתוח סטטיסטי פרימיטיבי של הטקסט. שיטות מתוחכמות יותר (דטה-מיינינג לסוגיו) ללא ספק יניבו תובנות עמוקות יותר.
הבעיה שהמילה נס יש לה גם משמעות של דגל.