ידידי חנן כהן ביקש ממני לפני מספר שבועות לכתוב רשימה על התועלת שבהצבעה – “ההשפעה של הפתק היחיד”. האם יש טיעונים מתמטיים או סטטיסטיים שישכנעו את האזרחים להשתתף בבחירות?
ובכן, מי שמתמצא בתורת המשחקים יודע שמראש לכל הקולות יש משקל שווה (בעגה המתמטית אומרים כי לכל הקולות ערך שאפלי שווה), ולכן הקול שלך משפיע כמו כל קול אחר. זה משהו, אבל לא יותר מדי.
כלכלנים יטענו כי התמריץ להצבעה נמוך – התועלת האישית המיידית הנובעת מהצבעה בבחירות עשויה להיות נמוכה מהתועלת האישית המיידית הנובעת מאי השתתפות בבחירות. גם כאן, תורת המשחקים מלמדת אותנו כי תועלת מיידית לפרט בטווח הקצר עלולה להפוך לנזק כללי בטווח היותר ארוך – הדוגמא המפורסמת מכולם היא ידועה בשם “דילמת האסירים” (וכבר כתבתי על כך בהרחבה ברשימה “על חוכמתה של היד הנעלמה“).
והיום, במאמר שפרסם ב-Ynet, מסביר פרופ’ יורם פרי מהו אותו נזק לטווח ארוך שעלול להגרם אם תבחרו שלא להשתתף בבחירות (או “להצביע” בפתק לבן – אפשרות המשמעותה אי השתתפות בהצבעה מכל בחינה שהיא). להלן עיקרי דבריו:
שיעורי הצבעה נמוכים עלולים לפגוע בעצם המשטר. למרות שהכנסת היוצאת לא הייתה משוש חיינו, ואף שחלק מהמושחתים ימשיכו לנסוע בוולבו גם אחרי ה-28 במרס, פתק לבן אינו הפתרון. גם לא הליכה לים ביום הבחירות.
מה רע כל-כך אם נשים בקלפי פתק לבן? או לא נלך כלל להצביע? לכל מי שמכיר את התיאוריה הדמוקרטית, עצם המחשבה הזו גורמת חלחלה. הדמוקרטיה הרי בנויה על השתתפות הציבור בקביעת השלטון. מדינה שאין בה אזרחים פעילים אינה יכולה להישאר דמוקרטיה. לעמדה תיאורטית זו יש ביטוי מאוד מעשי: שיעורי הצבעה נמוכים פוגעים בעצם הלגיטימיות של הממשל. ראו למשל את היחס של הציבור האמריקני לנשיא בוש, לאחר שחשו כי “גנב את הבחירות” ב-2000.
שיעורי הצבעה נמוכים לאורך זמן עלולים לפגוע לא רק בממשל המכהן, אלא בעצם המשטר. לגיטימציה נמוכה למשטר היא קרקע פורייה לאלימות פוליטית, אבל גם מחזקת כוחות שמעדיפים משטר מסוג אחר.
מה שווה התיאוריה הדמוקרטית, אם לרבים כל-כך מאיתנו תחושה שכל הפוליטיקאים הם אותו הדבר, שכולם מושחתים, שבין כה וכה הבחירות אינן משפיעות על התוצאה? התשובה היא, כמובן, שאלו הן טענות מופרכות. גם בכנסת ה-16 היו לא מעט פוליטיקאים נקיים והגונים. לשים את כולם בסל אחד ולומר “כל הפוליטיקאים הם אותו דבר” – זה לא נכון ולא חכם.
הטענה שהבחירות אינן משפיעות אינה נכונה. בארצות-הברית למשל, המפלגה הרפובליקנית מצליחה לנצח בבחירות כיוון שחלק גדול מבעלי זכות הבחירה שלא מימשו את זכותם הם שחורים. אלה קרובים בדעותיהם למפלגה הדמוקרטית, אך אינם מטריחים עצמם לקלפי מכיוון שאין להם תחושה של יכולת השפעה. מסיבה זו בדיוק עשתה המפלגה של הנשיא בוש מאמץ – לעתים, למשל בפלורידה, בדרכים עקלקלות וספק חוקיות – למנוע מהם להגיע לקלפיות. תופעה דומה קורית גם בארץ. אצלנו שיעור ההצבעה של הערבים נמוך מזה של היהודים, ולכן ייצוגם בכנסת קטן יותר מאשר חלקם באוכלוסייה. במו ידיהם – בעצם ברגליהם – הם מפחיתים את כוחם הפוליטי. ונכון הדבר לכל השכבות החברתיות הנמוכות, שלפי מחקרים משווים, נוהגים להדיר בשיעור גבוה יותר את רגליהם מן הקלפי.
כשם שהדמוקרטיה אינה משטר מצויין, אלא הטובה מכל סוגי המשטרים, כך הנשק הטוב ביותר בדמוקרטיה הוא, למרות הכל, הפתק בקלפי. צריך לנצל אותו בתבונה.
ואסכם בכותרת הרשימה: הצביעו למי שתרצו – העיקר שתצביעו.
פורסם לראשונה באתר “רשימות” בתאריך 27 בפברואר 2006 שם התקבלו 8 תגובות
אדם בתאריך 2/27/2006 1:40:57 PM
מאה אחוז!
בדיוק כך.
olympia בתאריך 2/27/2006 2:40:48 PM
ללא נושא
I believe that a “white note” is a valid note like any other, because it says something. It is not like not participating altogether.
(This is not to say that I am using this option. I still however believe that it is a legitimate one in a democracy)
יוסי לוי [אתר] בתאריך 2/27/2006 3:48:13 PM
תשובה לאולימפיה
מה לעשות, ו”פתק לבן” הוא קול פסול לכל דבר – ככתוב בחוק הבחירות לכנסת.
יובל בתאריך 2/27/2006 5:54:16 PM
ללא נושא
נכון יוסי, פתק לבן הוא אכן פסול, ושקול מבחינת השפעתו לאי הליכה. אבל מבחינה אתית, הצבעה בפתק לבן אינה כמו אי השתתפות. אי השתתפות פרושה “לא אכפת לי. לא מספיק מזיז לי מי יהיו נבחרי הציבור כדי שאלך להצביע”. פתק לבן פרושו “לא הצלחתי למצוא מפלגה שמתאימה לי וזו מחאתי על ההצע הדל/השחיתות וכולי”. עדיף כמובן, אם כבר שמים פתק לבן, לכתוב עליו משהו – קול פסול הוא קול פסול, אבל אולי יש סיכוי שיקראו את זה בחדשות.
ואני בכלל מצביע לעבודה.
olympia בתאריך 2/27/2006 5:56:45 PM
ללא נושא
I agree with Yuval.
Also found this:
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3164352,00.html
(But basically, the first point is the most critical, as also suggested by Yuval)
olympia בתאריך 2/27/2006 6:26:27 PM
to Yosi
By the way, do you have a link to the knesset election act that you mention?
olympia בתאריך 2/27/2006 6:56:31 PM
ללא נושא
OK,I’ve found this:
http://he.wikisource.org/wiki/….%D7%9C%D7%9B%D7%A0%D7%A1%D7%AA
I was looking for this because I specifically recall learning that a “white note” is a valid vote. I don’t have my ‘citizenship’ notebook from high school with me anymore, but have managed to find this on the web:
קול כשר
פתק הצבעה שעליו סימן הרשימה. או, פתק לבן שאין עליו סימן הרשימה.
(from:
http://www.sikumim.co.il/sikumim/grade9/ezrahut.htm
)
chui בתאריך 3/4/2006 6:52:56 PM
אבל זאת בדיוק סיבה לא להצביע
לא להשתתף בבחירות בגלל שכל הפוליטיקאים גרועים באותה מידה זה דבר חכם.
כמו שהפרופסור אמר, זה יחליש את הלגיטמציה של הממשל הבא, וכך את כוחו.
זאת מחאה שמבטאת את תסכולו של העם מכך שאין מועמדים ראויים, ואולי תביא לכך שמפלגות חדשות יעלו.
תצביעו סתם לכל אחד? זה סתם אבסורד!
כך יוצר מצב שבו נבחר ממשל שהעם לא באמת רוצה, שפשוט לא היתה לו ברירה.
שהממשל שלי יוכב מאנשים שכל הצלחתם היא שהם יצרו לעצמם שם רע ככ עד ששום מועמד ראוי לא מתקרב אל התחום?
בחיים לא.