מי שעוקב אחרי הבלוג הזה בטח כבר שם לב שלאחרונה אין לי כח לכתוב פוסטים מושקעים, עקב עייפות החומר והרוח. זה לא אומר שהבלוג הולך למות, ואני בהחלט מקווה לחזור ולכתוב בהרחבה על נושאים שברומו של הבלוג.
זה לא אומר שנעלמתי לחלוטין. מי שעוקב אחרי בטוויטר רואה את הגיגיי ולינקים שונים שאני מפרסם. מאחר ואני יודע כי כאן בבלוג יש יותר קוראים מאשר עוקבים בטוויטר, הנה מקבץ לינקים שפרסמתי בזמן האחרון, שעוסקים בעיקר בשלושה נושאים: סטטיסטיקה, כדורגל (לכבוד המונדיאל), וסטטיסטיקה וכדורגל.
נתחיל בסטטיסטיקה.
- בעיר סן-דייגו בקליפורניה ניתן לאסוף חתימות של 15% מבעלי זכות הבחירה ובכך לכפות העלאת נושא להצבעה במעין “משאל עם” עירוני. הצעה שעוסקת בהפרטת שירותים עירוניים זכתה לתמיכה של כ-135000 חתימות, כ-40000 יותר מהדרוש. האם הנושא יועלה להצבעה? לא. בדיקה מדגמית ל כ-4000 מהחתימות גילתה כ-30 חתימות כפולות. המסקנה המפתיעה את מי שלא מבין סטטיסטיקה: נאספו למעשה רק כ-74000 חתימות כשרות ההצעה נפלה.
- ג’ף סלואן, עורך במגזין compositesworld כותב “המלצה נדירה על ספר שיצא לאחרונה אודות אירועים נדירים שבקושי עונים על ציפיותינו” (באנגלית זה הרבה יותר טוב). הספר המדובר הוא “הברבור השחור” מאת נסים טאלב. אני קורא כרגע את הספר, ומתלהב פחות. מקוווה לכתוב על התרשמותי.
- מי רוצה להיות ביוסטטיסטיקאי? מאמר במגזין של האיגוד האמריקני לסטטיסטיקה.
- אנדרו גלמן מאוניברסיטת קולומביה סוקר כמה מהמאמרים הקלאסיים של הסטטיסטיקה.
- עוד מאמר על אשליית זיכויי הזכיה בלוטו, הפעם בוואנקובר סאן.
- מאמר על חייו ופועלו של ואלודי וייבול, האיש שהתפלגות וויבול קרויה על שמו, במלאות 123 להולדתו, וזאת באתר המוקדש להתפלגות וייבול ויישומיה.
- והנה מאמר על חייו ופועלו של סיר פרנסיס גאלטון, שהיה, בין היתר, אחד מחלוצי הסטטיסטיקה המודרנית.
- בנמל התעופה של וושינגטון הדלתות האוטומטיות נסגרות ומכות שוב ושוב במזוודות של הנוסעים. הנזק המצטבר על הדלתות הוא בצורת הפעמון המפורסם של ההתפלגות הנורמלית.
ונעבור לכדורגל.
- מתי שתי הקבוצות המשחקות רוצות להבקיע שער עצמי? הסיפור מתואר בבלוג הכלכלי “marginal revolution”, ולמאותגרי אנגלית הוא מתורגם לעברית בבלוג של שמוליק.
- 10 השערים המוזרים ביותר. מעניין לראות את הבדלי התרבויות בין הולנד (איפופה, לצורך העניין) וברזיל (או דרום אמריקה). בשער השני ברשימה, שחקן הולנדי מבקיע שער בטעות (הוא התכוון לבעוט את הכדור החוצה כדי לאפשר טיפול בשחקן פצוע של הקבוצה היריבה, אך הכדור נחת ברשת). כשהמשחק מתחדש, הקבוצה שהבקיעה נותנת ליריבה להבקיע שער משלה כדי להחזיר את המצב לקדמותו. בשער מספר שלוש, לעומת זאת, במשחק שנערך בברזיל, כדור שנבעט לשער יוצא החוצה, אך מישהו שעומד ליד השער לוקח את הכדור ומשליך אותו לתוך הרשת. השופט פספס את כל המהלך וראה רק כדור ברשת, וממהר לשרוק שער. שחקני הקבוצה שזכתה בשער מן ההפקר מרימים ידיים בשמחה. אף אחד לא מעלה בדעתו לגשת לשופט ולהגיד לו “שמע, זה לא באמת גול”. אז מי שחשב שההצגה של ריוואלדו ב-2002 שגרמה להרחקת שחקן יריב על לא עוול בכפו, או השער שהבקיעה ברזיל במונדיאל הזה תוך שימוש ביד של אחד משחקניה הם סתם מקרים, שיחשוב שוב. זו תרבות. זה בא מלמטה.
ואסיים, כמובטח, בסטטיסטיקה וכדורגל: מאמר שהופיע בעיתון סקוטי מתאר מודל סטטיסטי המנבא כי הולנד תזכה במונדיאל הקרוב. המאמר הופיע לפני הנצחון של הולנד על ברזיל. טוב, לנסים טאלב בטח יש מה להגיד על הניבוי הזה (וגם לי), אבל כרגע הסיכויים של הולנד הרבה יותר גדולים מאלה של ברזיל, וגם זה משהו.
על “הברבור השחור” כתבתי בבלוג שלי (http://www.galamit.com/blog/science/black-swan). מצד אחד ספר מעט מאכזב, מצד שני עבור מי שקורא בשביל לקבל רעיונות, זה ספר מוצלח למדי. תהנה בקריאה.
בהקשר לסוגיית סן-דייגו
זו השורה הסופית של המאמר:
“My guess is that when the formula was developed, they probably had a mathematician or statistician work on it,” he said. “If it was not appropriate, it would have been challenged.”
נראה שלאף אחד אין כרגע מושג מה מייצגת הנוסחה. (שלא מדבררת במושגים כמו גודל מדגם וכו’)
אלא אומרת מצאתם הצבעה כפולה במדגם – תורידו אלף מהסכום הכולל.
מזכיר קצת את ניסוי הקופים
http://mymagicaldroplets.wordpress.com/2009/01/22/the-monkey-experiment-the-habit-virus/
“הדב” – מה שאמרת לגמרי לא נכון. אם תסתכל בתגובות שבמאמר, אנשים שם עשו חישוב מקורב בשתי דרכים שונות (גם “אחורה” מהמספר האקסטרפולטיבי וגם “קדימה” ממספר הדגימות) והראו שזו אכן תוצאה הגיונית.
(אם אף אחד לא יודע מה הנוסחה, איך ידעת שהיא לא קשורה לגודל המדגם?).
גם תיירי הנרי “גנב” גול ועליה למונדיאל ואף צרפתי לא בא אל השופט כדי להגיד: “טעינו”.
חבל שהמונדיאל מוציא גם מהאנשים הכי טובים ומשכילים את הדעות הכי גזעניות.
(ואני רק מקווה שלא תאמר שתיירי הנרי הוא בכלל שחור ולא צרפתי אמיתי אלא מהגר).
ע