בתאריך 13 במרץ 2006 פירסמתי (בבלוג הישן שבאתר רשימות) את הרשימה שנשאה את הכותרת המתוחכמת משהו “כלב נשך אדם“. הרשימה עסקה בדיון שהתנהל אז בציבור בעניין מס ההכנסה השלילי. התאחדות התעשיינים תמכה בהנהגת מס הכנסה שלילי כאלטרנטיבה להעלאת שכר המינימום. אני מניח שהם עדייין מחזיקים באותה עמדה.
ברשימה ההיא ניתחתי את המספרים שפרסמה התאחדות התעשיינים כדי לתמוך בעמדתה, הבאתי נתונים נוספים, והגעתי למסקנה כי התעשיינים בעד מס הכנסה שלילי ונגד העלאת שכר המינימום מהסיבה הלא מפתיעה – זה יותר משתלם להם. כתבתי במלים בוטות למדי כי מעמדת התאחדות התעשיינים משתמע כי הנהגת מס הכנסה שלילי תגרור הורדת שכר, ואת ההפרש, סך של כ-5 מיליארד שקלים בשנה (על פי הנתונים דאז) ישלשלו המעסיקים לכיסם. הטענה שלי לא הוכחשה, למרות שפניתי להתאחדות התעשיינים לקבל תגובה, והכחשה לא באה גם כאשר פורסמה הרשימה באתר נענע.
והנה, ביום שלישי האחרון, באה תמיכה לא צפויה לטענה שלי מלפני שלוש שנים. בטורו המצויין “כלכלה שחורה” בעיתון “ידיעות אחרונות”, כתב גדעון עשת (קישור לסריקת הטור בפורמט pdf) על מחקר שערך פרופ’ ג’סי רוטשטיין מאוניברסיטת פרינסטון. רוטשטיין בדק ומצא כי מס הכנסה שלילי מביא לירידת שכר. פשוט כך. ובמלים היותר בוטות של גדעון עשת: “הסובסידיה הממשלתית בצורת ‘מס הכנסה שלילי’ שיועדה לעובד עוברת למעסיק”. גרוע מכך – מירידת השכר סובלים כולם, לא רק העובדים שזכאים למס הכנסה שלילי ומעסיקיהם עושים עליהם סיבוב.
זה שמס הכנסה שלילי הוא רעיון רע, כבר אמרתי? כאילו שסיפרתי לכם שכלב נשך אדם.
יוסי – כדי לדייק, לפי המחקר המקורי, חלק (‘משמעותי’) מההטבות הולכות למעסיק וחלק הולכות לעובד. יש גבול גם למידה שבה ההכנסות יכולות ללכת למעסיק, בגלל שכר מינימום.
(אני מסכים שמס הכנסה שלילי הוא רעיון רע, אבל למען הדיוק*
אלעד – התחילו בפיילוט במספר ערים בארץ. בינתיים הפיילוט הוא הצלחה מסחררת – מעט מאוד אנשים מבקשים את הכסף שמגיע להם, ולאוצר זה עולה מעט מאוד.
מעניין מאד. בדיעבד זה הגיוני, אבל לא הייתי שם לב לזה מראש. סחטיין. אז בסוף הנהיגו בארץ מס הכנסה שלילי?
מס הכנסה שלילי הוא תמריץ, בדיוק כמו ששכר מינימום הוא תמריץ.
מס הכנסה שלילי ממריץ מעסיקים לשלם גרוע; שכר מינימום ממריץ עוסקים להרויח גרוע.
שניהם רעים ושניהם מזיקים.
הטיעון של אבי נשמע מתוחכם, אבל לא מחזיק מים. איך בדיוק שכר מינימום “ממריץ עוסקים להרוויח גרוע”? מה הקשקוש הזה? האם העובדה שיש שכר מינימום גורמת לאנשים לא להתאמץ להשיג שכר גבוה יותר?
-שמע יוסי, יש לי בשבילך עבודה בשכר של 25000 ש”ח לחודש
– עזוב, אני לא מעוניין, יש לי כבר עבודה בשכר מינימום
רק לי השיחה הזו נשמעת הזויה?
יוסי, שכר המינימום לא רלוונטי למי שמרויח 25 אלף, אבל הוא רלוונטי למי שמרויח פחות משכר מינימום.
לא ברורה לי ההתחכמות שלך.
טוב, אבי.
אני ממש לא מבין איך שכר המינימום מהווה תמריץ למישהו לשאוף לשכר נמוך (או בניסוח שלך “להרוויח גרוע”). אתה מוזמן לנסות להסביר לי. אני מבטיח לנסות להבין.