לא, אני לא באמת מהרהר על תקציב התרבות. אבל קראתי את תחילתו של טור הדיעה שפרסם רותם סלע היום בגלובס. תחת הכותרת “תקציב התרבות חונק את הפריפריה” כותב סלע כי “כ-40% מההקצבות (תקציב התרבות י.ל.) מופנות למוסדות בתל אביב שתושביה מהווים כ-5% בלבד מאוכלוסיית המדינה”.
אני לא רוצה להכנס לכל המשנה הסדורה שסלע מנסח בהמשך מאמרו. בהחלט יכול להיות שהוא צודק. יש לי בעיה עם הטיעון הכמותי שלו. נכון שבתחומי העיר תל-אביב-יפו חיים כ-5% מאוכלוסיית המדינה, אבל תל-אביב היא קצת יותר מהתחום המוניציפלי. במטרופולין של תל אביב חיים כ-3.2 מיליון איש, שהם כ-45% מתושבי המדינה, לא 5%. את הנתון הסטטיסטי הזה סלע לא לוקח בחשבון. הוא לא תומך בטיעון שלו (ולמען האמת, גם הנתון שהוא הביא – מיותר).
אבל התקציב לא מפוזר בכל מטרופולין ת”א. מדובר על התקציב לת”א עצמה. אפשר להניח שתקציבים נוספים מופנים לערים אחרות בגוש דן והסביבה הקרובה.
כמובן שהכי טוב היה לכתוב פשוט כמה מתקציב התרבות מגיע לפריפריה לעומת חלקם באוכלוסיה, אבל אז איך נעורר את שנאת התל-אביביות?
דובי
התקציבים הם למוסדות, לא לערים. הגבולות העירוניים הם מלאכותיים. בפעם הבאה שתמריא או תנחת בנתב”ג, תנסה לזהות אותם ותראה אם תצליח.
ההשואה הנכונה תריכה להיות איזה אחוז מכלל מוסדות התרבות מהווים מוסדות התרבות של תל אביב לעומת איזה אחוז מההקצבות מגיעים אליהם. ברור לחלוטין כי תל אביב היא מרכז תרבותי וכי צרכני תרבות שמשתמשים בשירותי מוסדות התרבות שלה מגיעים גם מחוצה לה.
כמו שציינת הנתון הזה כנראה לא תומך במשנה שלו ולכן הושמט או שרותם סלע עצמו לט הבחין בעיוות שיוצרת ההשוואה שבחר להביא.