היום, 12 בספטמבר 2019, מלאו 10 שנים למותו של הסטטיסטיקאי אריק לאו להמן. כאשר מלאו שלושים לפטירתו כתבתי כאן פוסט אישי אודותיו. כעת ברצוני לכתוב גם על חייו ופועלו.
להמן נולד ב-1917 בעיר שטרסבורג בחבל אלזס לוריין, וגדל בפרנקפורט שבגרמניה. ב-1933, כאשר היטלר מונה לקאנצלר גרמניה, נמלטה משפחתו לשוויץ. לאחר שסיים את לימודיו בתיכון למד מתמטיקה במשך שנתיים בקולג’ טריניטי שבאוניברסיטת קיימברידג’. ב-1940 היגר לארצות הברית, וב-1941 התקבל ללימודי דוקטורט באוניברסיטת ברקלי בקליפורניה, למרות שפורמלית לא החזיק באף תואר אקדמי. הוא קיבל תואר שני במתמטיקה בשנת 1942, ותואר הדוקטור הוענק לו ב-1946. מדריך עבודת הדוקטורט שלו, שעסקה במבחנים אופטימליים על ערכו של מקדם המתאם, היה ג’רזי ניימן. במהלך מלחמת העולם השניה עסק בחקר ביצועים בבסיס חיל האוויר האמריקני בגואם.
לאחר שסיים את לימודי הדוקטורט המשיך להמן בתפקידו כמרצה לסטטיסטיקה באוניברסיטת ברקלי. בשנים 1950-1951 היה מרצה באוניברסיטאות קולומביה ופריסטון, וב-1952 היה פרופסור חבר באוניברסיטת סטנפורד. לאחר מכן חזר לאוניברסיטת ברקלי, שם כיהן כפרופסור למתמטיקה ולסטטיסטיקה עד לפרישתו ב-1988, אך המשיך בעבודתו המדעית גם לאחר מכן. בין השנים 1950 עד 1984 להמן היה מדריך עבודה הדוקטורט של 46 סטודנטים. ב-1977 נישא להמן לסטטיסטיקאית ג’ולי שייפר. הוא נפטר בשיבה טובה ב-12 בספטמבר 2009.
להמן תרם תרומות משמעותיות לתורת האמידה ולתיאוריה של בדיקת השערות אי פרמטרית. הוא נודע גם בזכות משפט להמן-שפה ואמד הודג’ס-להמן לחציון של אוכלוסייה. כמו כן עסק במחקר אודות ההיסטוריה והפילוסופיה של הסטטיסטיקה. בין שותפיו למחקר נמנו הנרי שפה, צ’ארלס סטיין, גו’זף הודג’ס, אוולין פיקס, פרסי דיאקוניס, וויליאם קראסקל, ג’ולייט פופר שייפר, ג’ודית טאנור, וחתן פרס נובל לכלכלה . בסך הכל פירסם להמן 123 מאמרים מדעיים.
בנוסף לכך, להמן ידוע גם בזכות הספרים שכתב. הוא כתב שבעה ספרי לימוד שעסקו בעיקר בנושאים מתקדמים בסטטיסטיקה. הספר “מושגים בסיסיים בהסתברות וסטטיסטיקה” שכתב יחד עם ג’וזף הודג’ס, תורגם לחמש שפות, כולל תרגום לעברית. בסך הכל תורגמו ספריו לתשע שפות שונות.
ב-2007 פרסם להמן ספר אוטוביוגרפי בו תיאר את זכרונותיו מעבודות משותפות, קשרי ידידות ומפגשים עם סטטיסטיקאים, כולל פגישה קצרה ולא נעימה עם . ב-2011 פרסם ספר שעסק בעבודות המוקדמות של פישר וניימן, בו הבהיר את חילוקי הדיעות העקרוניים שהיו בין השניים לגבי הכיוון אליו צריך מדע הסטטיסטיקה להתפתח.
להמן נבחר לחבר כבוד של האיגוד האמריקני לסטטיסטיקה, המכון לסטטיסטיקה מתמטית, והחברה המלכותית לסטטיסטיקה. כן נבחר להיות חבר במכון הבינלאומי לסטטיסטיקה, באקדמיה האמריקנית לאמנויות ומדעים, ובאקדמיה הלאומית למדעים של ארצות הברית. להמן כיהן כנשיא המכון לסטטיסטיקה מתמטית בשנים 1960-1961 . הוא זכה במספר מענקי מחקר יוקרתיים, כולל מענק מקרן גוגנהיים, והוזמן לשאת את ההרצאות על שם רונלד פישר, סם וילקס ואברהם ולד. הוענקו לו שני תוארי דוקטור לשם כבוד מטעם אוניברסיטת ליידן ואוניברסיטת שיקגו. לכבוד יום הולדתו ה-80 ב-1997, אוניברסיטת ברקלי הקימה קרן מילגות על שמו. בשנת 2000 היה לזוכה הראשון בפרס על שם גוטפריד נתר.
לקריאה נוספת
- Erich Leo Lehmann, 1917-2009, David R. Brillinger, Journal of the Royal Statistical Society, 2010.
- A conversation with Erich L. Lehmann, M. DeGroot, Statistical Science, 1986.
- In Memory of Erich Lehmann, University of California, Berkeley, Department of Statistics
- Erich Leo Lehmann—A glimpse into his life and work, Rojo, J., The Annals of Statistics, 2011.
- גנאלוגיה מתמטית של אריק לאו להמן