בכל מחקר כמותי בו נערך ניתוח סטטיסטי של הנתונים, מגיע הרגע הנכסף בו מחושב ה-P-value הנכסף. האם הוא קטן מ-0.05? שואל החוקר את עצמו בהתרגשות. אם כן – הידד! אפשר לפרסם את המאמר, או לרוץ ל-FDA להגיש לאישור תרופה חדשה, או להכניס מוצר חדש ל-production.
אבל, לפני שרצים, יש שאלה נוספת שצריך לשאול: האם התוצאה משמעותית?
נניח שערכנו ניסוי בו השתתפו 1000 איש, מחציתם נשים ומחציתם גברים. ערכנו לכל אחד ואחת מנבדקים מבחן IQ. התברר כי ה-IQ הממוצע של הנשים הוא 100, בעוד שה-IQ הממוצע של הגברים הוא 99. התוצאה מובהקת, עם פי-ואליו של 0.0016. (( בהסטיית התקן של כל קבוצה היא 5. תבדקו בעצמכם )) . לפני שתרוצו לפרסם מאמר סנסציוני בכתב העת המדעי החביב עליכם ((למשל Nature או סיינטיפיק טמקא)) ראוי שתעצרו ותשאלו את עצמכם: אז מה? ההבדל הוא כל כך קטן, האם יש לו משמעות? אם אתם חושבים שלהבדל יש משמעות, עליכם לנמק זאת.
בואו ניקח דוגמה קצת יותר מציאותית. מדען בילה ימים ולילות במעבדה, ופיתח תרופה חדשה לטיפול בטרשת נפוצה התקפית (( Relapsing Remitting Multiple Sclerosis )). התרופה מקטינה את תדירות ההתקפים ב-10%. הוא רושם פטנט, ומנסה למכור את התרופה לחברת תרופות. הסטטיסטיקאי של חברת התרופות יכול בקלות לתכנן ניסוי קליני, שיזהה את האפקט של התרופה בעוצמה של 90% ((כלומר ההסתברות לתוצאת False Negative תהיה 10%)) או אפילו 95% או 99%. האם החברה תקנה את התרופה ותפתח אותה? לא ולא. יש כבר תרופות לטיפול בטרשת נפוצה התקפית שמקטינות את תדירות ההתקפים ב-30, 40, ואפילו ב-50%. במצב זה, לתרופה עם אפקט של 10% אין משמעות, לא קלינית ולא מסחרית.
דוגמה שלישית: למשפחה נולד בשעה טובה בן בכור. האם הסיכוי כי הילד השני במשפחה זו יהיה (אם וכאשר יוולד) גם הוא בן, גדל? הנה מאמר שטוען שייתכן שכן. עיקרי הדברים: בדנמרק נאספו נתונים לגבי סדר הלידה ויחס המינים של כ-1.4 מיליון ילדים, בכ-700 אלף משפחות, במשך תקופה של כ-35 שנה. 51.2% מהבכורים היו בנים. בקרב המשפחות שבהן היו 3 בנים, והיה הבן ילד רביעי, 52.4% מקרב הילדים הרביעיים היו בנים. ההבדל מובהק, כמובן (p=0.009). בואו נתעלם מ-cherry picking אפשרי (( מה קרה במשפחות בנות שני ילדים? ומשפחות בנות 3 ילדים? למה זה לא מדווח? אם זה לא באבסטרקט של המאמר, כנראה שזה לא היה מובהק )). כמה משפחות בנות 4 ילדים יש בדנמרק? מחיפוש ראשוני שערכתי עולה כי מדובר בפחות מ-10%מהמשפחות. בואו נניח שזה 10%. אז עכשיו אנחנו מדברים על 70 אלף משפחות בנות 4 ילדים. ההסתברות ששלושת הילדים הראשונים הם בנים היא בעךך 0.013. נעגל את זה ל-0.02. זה מותיר לנו 1400 משפחות בנות ארבעה ילדים שבהן שלושת הילדים הראשונים הם בנים. 51.2% מקרב הילדים הצעירים היו “צריכים” להיות בנים, בפועל היו 52.4% – הפרש של 1.2%. 1.2% מ-1400 זה , 16.8, בואו נעגל ל-17, וזאת בתקופת זמן של 35 שנה, כלומר כל שנה נולדו 0.48 יותר בנים ממה שהיה “צריך” להיות. מי חושב שזה משמעותי?
דוגמה רביעית: חברת אינטרנט עושה AB testing, בה היא בודקת את השפעתו של פיצ’ר חדש במוצר שלה על ההסתברות שלקוח המשתמש במוצר יקנה את גירסת ה-PRO, בתשלום. מסתבר כי אחוז המשלמים יגדל מ-24.6% ל-24.8%, והתוצאה מובהקת (( כדי לזהות הבדל כזה כמובהק, יש צורך בגודל מדגם של כ-728000 נבדקים, אבל נעזוב את זה כרגע )). האם זה משמעותי? (( נתקלתי בחברה שמעדכנת גירסת תכנה כאשר ביצועי הגירסה החדשה גבוהים נומינלית ב-0.2% מביצועי הגירסה הישנה, על סמך מדגם בגודל 1000, כמובן בלי בדיקת מובהקות )) ובכן, אם נניח שהתשלום לגירסת הפרו הוא 5$ ויש 100000 משתמשים, הרי שמדובר בתוספת הכנסות של 100$. שווה? אם לעומת זאת יש מיליון משתמשים והתשלום הוא 50$, מדובר בתוספת הכנסה של 10000 דולר. 30 מיליון משתמשים ותשלום של 500$ יביאו את תוספת ההכנסות ל-3 מיליון דולר, וזה בהחלט משמעותי. תגידו: אם כבר השקענו את הכסף בפיתוח, אז ניקח את מה שיצא. יש בזה משהו. אבל אני מקווה שעושים קודם כל הערכה של עלויות הפיתוח ושל ההכנסות הצפויות מהפיצ’ר החדש. (( אפשר למשל לערוך סקר משתמשים, או לכנס focus group ))
נחזור לרגע לגודל המדגם הדרוש, כ-728 אלף נבדקים. אולי ענקית כמו גוגל יכולה להרשות לעצמה מדגם כזה. אני מניח שחברות קטנות יותר צריכות להסתפק בגודל מדגם קטן יותר. הן עומדות לכן בפני הברירה הבאה: אפשרות אחת היא לערוך מבחן סטטיסטי ואז רוב הסיכויים הם שאפקט כזה (ואפילו אפקט גדול יותר) לא יזוהה כמובהק. הן כמובן יכולות לשחק בסוגי הטעות, ולאפשר טעות מסוג ראשון (false positive) גבוהה יותר כדי להשיג עוצמה גבוהה יותר. אפשרות אחרת היא לוותר מראש על בדיקת המובהקות, ולסמוך ידיהם על האפקט הנומינלי. יש לכך תומכים, הבולט בהם הוא הסטטיסטיקאי אנדרו גלמן מאוניברסיטת קולומביה. (( אני מתכוון לסקור את הגישה של גלמן ואת הגישה הנגדית, שמוביל ג’ון יואנידיס ברשימה קרובה ))
מסקנות: לפני שרצים לחקור, צריך להעריך מראש איזה תוצאה תיחשב למשמעותית, ולחשוב מה דרוש לעשות כדי לבדוק האם התוצאה אכן מתקיימת. יש להעריך מראש מה ההסתברות לכל אחת משתי הטעויות האפשריות, שכן ההסתברויות האלה קיימות וחיוביות גם אם לא משתמשים במבחנים סטטיסטיים.
כתבת יפה על הבעיות עם המובהקות, צריך לציין בהקשר הזה כמה דברים. במדגמים גדולים, כמעט על תוצאה תהיה מובהקת ולכן אפשר לוותר עליה.
הדבר הכי חשוב הוא מה שכתבת בפסקה האחרונה. תכנון וקביעת יעדים מראש (ואם אפשר פרסומם ברבים לפני המחקר) הם הפתרון. צריך לקבוע מראש את גודל המדגם הדרוש בהתאם לעוצמה ואפקט צפוי, ומה יחשב לאפקט משמעותי (יותר קריטי במחקרים רפואיים מאשר אקדמייים תאורטים). ישנם חוקרים שמשחקים עם גודל המדגם כך שאם השיגו תוצאה מובהקת הם מפסיקים את איסוף הנתונים, או אם לא השיגו כזו הם ממשיכים לאסוף נתונים עד שמגיעים לאחת.
בפסיכולוגיה, יש מודעות רבה בשנים האחרונות לנושאים הללו ויש נטיה להמעיט בחשיבות המובהקות על חשבון גודל אפקטים. אני לא חושב שצריך לשלול אותה לגמרי אבל צריך לראות אותה בהקשר המתאים. אני חושב שטוב לציין את המובהקות אבל בלי שום שיפוטיות של תוצאה מובהקת או לא כי זה הרי שרירותי לגמרי.
למה במדגמים גדולים התוצאה כמעט תמיד מובהקת?