כפי שכתבתי בהקדמה לסדרת הרשימות הזו, הופתעתי לגלות כי יש מעט מאוד פרסומים בנושא זה. ברשימה זו אסקור את המעט שמצאתי. אם מי מהקוראים מכיר או נתקל בעוד פרסומים בנושא, אשמח לקבל הפניה.
המשך הרשימה עלול להיות סתום בעיני חלק מהקוראים. לא להבהל – אני אסביר את הכל ברשימות הבאות בסדרה.
בשנת 2000 פרסמו Assmann, Pocock, Enos ו- Kasten מאמר שכותרתו “Subgroup analysis and other (mis)uses of baseline data in clinical trials” בכתב העת היוקרתי The Lancet. הם בחנו 50 מאמרים שמציגים תוצאות מניסויים קליניים, ופורסמו בארבעה כתבי עת מובילים בתקופה של שלושה חודשים בשנת 1997., ובחנו את האופן בו הוצגו ונותחו נתוני הבסיס (baseline data) של הניסויים האלה., וכן את הדרך בו השתמשו בנתונים אלה לפילוח אוכלוסיית הניסוי (subgrouping). המסקנות של קסטן ועמיתיה עגומות: מחצית המחקרים השתמשו בשיטות סטטיסטיות”לא מתאימות”; שני שליש מהמחקרים דיווחו תוצאות לגבי תתי-אוכלוסיות, שוב ללא שימוש במבחנים סטטיסטיים מתאימים. הארבעה פרסמו גם סקירה טכנית יותר של ממצאיהם המיועדת לסטטיסטיקאים בכתב העת Statistics in Medicine בשנת 2002.
Zlowodzki, Jönsson, ו- Bhandariפרסמו ב-2005 מאמר שכותרתו “Common Pitfalls in the Conduct of Clinical Research“. הם מתייחסים שם למחלקה רחבה של מחקריים קליניים, ובפרט לניסויים קליניים מבוקרים. הכשלים האפשריים שהם מונים בניסוי קליני מבוקר הם: חוסר סמיות (lack of blinding), כשלים ברנדומיזציה, השמטת חולים שלא סיימו את הניסוי (dropouts) מניתוח הנתונים, עצמה סטטיסטית נמוכה עקב מדגם קטן מדי, והגדלת הטעות מהסוג הראשון עקב בדיקת השערות מרובות וניתוח משתנים מרובים.
Helberg פרסם ברשת מאמר שכותרתו “Pitfalls of Data Analysis“, עם כותרת המשנה “How to Avoid Lies and Damned Lies”. הלברג לא עוסק בניסויים קליניים אלא מתייחס לנושא באופן כללי. המאמר שלו מזכיר בסגנונו את הספר הקלאסי של דארל האף “How to lie with statistics“, שגם נכלל ברשימת המקורות שלו. בין הכשלים שהוא מונה: הטיה עקב דגימה לא נכונה, חוסר תקפות של הנחות המודל הסטטיסטי, עצמה נמוכה, בדיקת השערות מרובות, טעויות מדידה. הוא מקדיש חלק שלם במאמר לכשלים בפירוש התוצאות של המחקר, ובפרט: ההבדל בין משמעות סטטיסטית למשמעות מעשית, אי התייחסות לדיוק התוצאות (הן במובן של precision והן במובן של accuracy), והפרשנות של מתאם כסיבתיות. בנוסף, הוא מביא דוגמאות להצגות גרפיות מטעות.
Strasak, Zaman, Pfeiffer, Gobel ו- Ulmerפרסמו ב-2007 מאמר שכותרת ו”Statistical errors in medical research – a review of common pitfalls” (הקישור לקובץ pdf). בעבודתם הם סקרו עשרות מאמרים שפורסמו בכתבי עת שונים, וזיהו בסך הכל 47 סוגי כשלים שונים. הם מיינו את הכשלים לחמש קבוצות לפי שלבי המחקר הרפואי: תכנון המחקר, ניתוח הנתונים, תיעוד המחקר, הצגת הנתונים, ופירוש התוצאות (interpretation). החלוקה הראשונית שלהם משמשת כבסיס לסדרת הרשימות הזו.
Young התייחס ב-2007 לעבודה של Strasak ועמיתיו במאמר שכותרתו “Statistical errors in medical research – a chronic disease?” (קישור לקובץ pdf), והוסיף תובנות משלו, בעיקר לגבי שלב ניתוח הנתונים. הוא אמנם משבח את עבודתם, אך מסתייג מקביעתם כי “אין צורך לקרוא ספרי לימוד שלמים בנושא הסטטיסטיקה”. הוא מציין, ובצדק, כי “קריאה של טקסטים בסטטיסטיקה בהחלט שווה את המאמץ”, וישנם ספרי לימוד שאינם כה קשים לקריאה.
הנושא של משמעות סטטיסטית מול משמעות קלינית הוא נושא כאוב למדי. לעיתים ניתן לגלות במחקר אפקט כלשהו מובהק סטטיסטית, אך האם יש לו גם משמעות מבחינה קלינית/רפואית? לא תמיד. בפגישת עבודה שהייתה לי ולעמיתיי לפני מספר חודשים עם פרופ טום פלמינג, מבכירי הסטטיסטיקאים של דורנו, הוא אמר (ציטוט חופשי מהזכרון): “מטרת הניסוי הקליני אינו השגת אפקט מובהק סטטיסטית, אלא השגת עדות סטטיסטית לאפקט משמעותי מבחינה קלינית”. הדברים האלה ברורים לכל ביוסטטיסטיקאי, אך לא תמיד לחוקרים. לשמחתי, גיליתי מספר לא מועט של התייחסויות לנושא. פירוש מיידי של אפקט מובהק סטטיסטית כאפקט משמעותי מבחינה קלינית הוא לא רק כשל באינטרפרטציה. זה מעיד גם על כשל בשלב התכנון של הניסוי, וגם על כשל בניתוח של כלל הנתונים שהצטברו. שני דיונים טובים בנושא ניתן למצוא במצגת של Pazdur מ-FDA (זמינה ברשת בלינק הזה), וגם במאמר שפרסם בכתב העת The Oncologist איש FDA נוסף, Kane, ב-2008, שכותרתו “The Clinical Significance of Statistical Significance“.
עוד ראוי לציין בסקירה קצרה זו את השקפים מסדרת הרצאות בביוסטטיסטיקה לקהל הרחב שניתנו על ידי המרצים באוניברסיטת ג’ונס הופקינס, שכבר דיווחתי עליהם לפני מספר שבועות.
הרשימות הקודמות בסדרה
– כשלים סטטיסטיים אפשריים בניסויים קליניים – הקדמה
איך קובעים מהו אפקט קליני ומה לא? האם אפקט שישפר את חייהם של 1% לא יחשב קליני כי הוא נמוך מדי? לא נכנסים לכאן גם שיקולים כלכליים שאומרים שאם האפקט קטן מדי התרופה לא תשווק בהצלחה?
גיל, שאלות מצויינות. בהזדמנות אכתוב ספר בנושא (טוב, רשימה קצרה שתיגע בנושא על קצה המזלג).
בינתיים, הנה כמה תשובות קצרות ולא מספקות.
איך קובעים מהו אפקט קליני ומה לא?
מי שקובע מהו אפקט משמעותי מבחינה קלינים הם בדרך כלל הרופאים, וגם הם לא תמיד יודעים, בובדרך כלל אינם תמימי דעים בנושא.
האם אפקט שישפר את חייהם של 1% לא יחשב קליני כי הוא נמוך מדי?
זה לא הולך ככה. קודם מחליטים איזה אפקט משמעותי מבחינה קלינית, ואח”כ בודקים אם התרופה הניסויית משיגה אותו.
לא נכנסים לכאן גם שיקולים כלכליים שאומרים שאם האפקט קטן מדי התרופה לא תשווק בהצלחה?
שיקולים כלכליים נכנסים בכל מקום, אבל השאלה קצת מעוותת, לדעתי. אפקט משמועותי מבחינה קלינית הוא אפקט שעוזר לחולים. אם יש אפקט כזה, ואין טיפולים אפשריים אחרים, אז מה הבעיה? לעומת זאת, אם יש אפקט קטן ויש בשוק כבר תרופה אחרת שנותנת אפקט יותר גדול עם אותו פרפיל בטיחותי, אז מה הטעם לפתח?
עוד מאמר שנראה קשור:
Warning Signs in Experimental Design and Interpretation
מאת פיטר נורביג, מנהל המחקר בגוגל:
http://norvig.com/experiment-design.html
תודה, יובל