קימיקו א. באומן היא סטטיסטיקאית אמריקנית ממוצא יפני, הידועה במחקריה בתחום הסטטיסטיקה המתמטית ובפעילותה למען אנשים עם מוגבלויות.
באומן נולדה ב-1927 ביפן. בגיל צעיר חלתה במחלת הפוליו והייתה למשותקת מהצוואר ומטה, אולם למדה ללכת שוב בכוחות עצמה לאחר שנתיים של פיזיותרפיה.
היא החלה בלימודי כלכלת הבית במכללת רדפורד באוסטרליה, אך נשיא המכללה שיכנע אותה לעבור ללימודי המדעים. ב-1960 סיימה את לימודיה במכללה והוענק לה תואר ראשון במתמטיקה וכימיה. היא זכתה במילגה מטעם ארגון הבריאות הלאומי (NIH) ללימודים במכון הפוליטכני של וירג’יניה. ב-1961 הוענק לה תואר מוסמך בסטטיסטיקה, וב-1963 הוענק לה תואר הדוקטור. ב-1987 השלימה את השכלתה בתואר דוקטור נוסף בהנדסה מתמטית שהוענק לה מטעם אוניברסיטת טוקיו.
לאחר שסיימה את לימודיה בוירג’יניה, עבדה במעבדה הלאומית באוק רידג’ עד פרישתה ב-1994. עם זאת, המשיכה לעבוד במכון כחוקרת אורחת.
באומן הייתה גם פעילה למען אנשים עם מוגבלויות. היא הגדירה את עצמה כשייכת ל-“שלושה מיעוטים”: אישה, נכה, וממוצא אסייתי. היא הייתה חברה בוועדת שוויון הזכויות במכון הלאומי למדעים וכן הייתה יושבת ראש הועדה למען אנשים עם מוגבלויות. פעילותה בוועדה הובילה לתקצוב מענקי מחקר, מגורים מתאימים וציוד מיוחד לאנשים עם מוגבלויות שאפשרו את השתתפותם במחקר המדעי במכון. כן הייתה חברה בוועדה המיוחדת שהקים הנשיא קלינטון לקידום תעסוקת אנשים עם מוגבלויות, ובמסגרת תפקידה זה הייתה אחראית לחלק העוסק באנשים עם מוגבלויות במפקד האוכלוסין של שנת 2000.
עבודתה המדעית של באומן התמקדה בתחום הסטטיסטי של אמידה, ובעיקר באמידת נראות מירבית. ביחד עם ל. ר. שנטון היא פיתחה נוסחאות לאמידה של מומנטים גבוהים של אומדי נראות מירבית, וכן לאמידת אחוזונים של התפלגויות פירסון. כן פיתחה אלגוריתמים לחישוב סדרות מתבדרות. במהלך הקריירה שלה באומן פירסמה 156 מאמרים מדעיים, 3 ספרים, וכן 8 פרקים בספרים.
באומן נבחרה כחברת כבוד באיגוד האמריקני לקידום המדע ב-1970, וכחברת כבוד באיגוד האמריקני לסטטיסטיקה ב-1976. ב-1978 נבחרה כחברה במכון הבינלאומי לסטטיסטיקה, וב-1987 לחברה במכון לסטטיסטיקה מתמטית.
לקריאה נוספת
- Snider, Val , Never Say Never, Statisticians in history, Amstat News, American Statistical Association, pp. 4–6
- Kimiko O. Bowman, Retired Senior Research Staff Member, Oak Ridge National Laboratory, Computer Science and Mathematics Division
קראו על עוד נשים בסטטיסטיקה