מחר יהיה היום הראשון בחודש מרץ, המצויין כחודש הנשים בהיסטוריה ((אולי לא התרגום הכי טוב ל-“Women’s history month”, אשמח לקבל הצעות)) במספר מדינות, בכללן ארצות הברית, בריטניה ואוסטרליה, וב-8 לחודש מרץ מצויין יום האישה הבינלאומי.
כדי לציין את החודש הזה, אפרסם כאן בכל יום במהלך חודש מרץ פוסט שיוקדש לסטטיסטיקאית אחת, ובסך הכל 31 סטטיסטיקאיות.
בויקיפדיה האנגלית יש מעל 250 ערכים על נשים סטטיסטיקאיות, ובויקיפדיה העברית זיהיתי רק שתי נשים בסטטיסטיקה. לכאורה המשימה קלה: צריך לבחור 31 סטטיסטיקאיות מתוך רשימה של כ-250, ולתרגם את הערכים שלהן. אבל זה לא כל כך פשוט. קודם כל, צריך לבחור, והבחירה קשה. שנית, רוב הערכים האלה כתובים בתמציתיות: היא נולדה פה, למדה שם, עבדה כאן וכאן, תרומתה לסטטיסטיקה היא (תיאור קצר), ואולי גם זכתה בהכרה כלשהי על הישגיה המדעיים. לפעמים זה באמת כל מה שאפשר לדעת, ולפעמים גם חלק מהפרטים הבסיסיים האלה אינם ידועים. אבל לפעמים, כאשר בודקים את רשימת המקורות של הערך, אפשר לגלות סיפורים מעוררי השראה.
במהלך החודש הזה תוכלו לגלות מיהי האישה שהתמנתה לפרופסור לסטטיסטיקה ללא כל השכלה פורמלית, מי הוסיפה שנים לגילה כי נאמר לה שהיא צעירה מכדי לקבל משרה של איסוף נתונים סטטיסטיים, מי המציאה תחום חדש לגמרי בסטטיסטיקה ואז פרשה כדי להיות מורה בבית ספר תיכון, מי הייתה האישה הראשונה שנבחרה לתפקיד נשיאת האיגוד האמריקני לסטטיסטיקה, מי הסטטיסטיקאית שהייתה חברה בהגנה, ממי נמנע תואר דוקטור עקב סכסוכים בין חברי סגל המחלקה – דבר שלא מנע ממנה קריירה מדעית מפוארת, מיהי הסטטיסטקאית שנמנתה על מייסדי הביטוח הלאומי של ארצות הברית (ה-social security), מיהי הסטטיסטיקאית שעבודתה הובילה להקמת ביטוח הבריאות הפדרלי medicare, מי הסטטיסטיקאית ששפיתחה (ב-1951) אלגוריתם הנמצא בשימוש נפוץ בתחום ה-machine learning, ועוד.
אני מקווה שתיהנו מהקריאה. מתחילים מחר.
קראו עוד על נשים בסטטיסטיקה.
איזה פרויקט מקסים, ואיזו יוזמה מבורכת 🙂
תודה!
וראיתי גם שאתה מעלה את כל הערכים לויקיפדיה. פשוט מהמם.