“לקרוא לסטטיסטיקאי לאחר שהניסוי התבצע זה כמו לבקש ממנו לבצע ניתוח שלאחר המוות. לכל היותר הוא יוכל לומר מה הייתה סיבת המוות” – רונלד פישר.
כשמדברים בסטטיסטיקה על תכנון, מדברים בדרך כלל על תכנון ניסויים. ((תכנון איסוף הנתונים ותכנון הניתוח הסטטיסטי הם חלק מתהליך תכנון הניסוי. )) קשה להביא דוגמאות למקרים של כשלים בתכנון ניסויים, כי הכשלים בדרך כלל מובילים לכישלון, וכישלונות בדרך כלל נזרקים לפח האשפה. הכישלונות עלולים להיות צורבים. זה לא נעים לראות ניסוי קליני שנכשל (אם כי במקרים כאלה יש בדרך כלל סיבות רבות לכישלון, מעבר לבעייתיות אפשרית בתכנון הסטטיסטי). כשל וכישלון בניסוי במעבדה עלול להוביל להחמצה של תגלית חשובה, או להשקעה מיותרת. מתכנון לקוי של ניסויים עלולים לנבוע תהליכי ייצור לא אופטימליים, וגם החלטות שיווקיות לא נכונות. יכולות להיות גם השלכות בטיחותיות (רכב אוטונומי, מישהו?) או השלכות על בריאות הציבור.
לא אדון כאן בכל התורה המורכבת של תכנון ניסויים. כדי לראות את קצה קצהו של הקרחון יש צורך בקורס שלם. אתם מוזמנים לעיין במצגת שלי שעוסקת בנושא תכנון הניסויים בזעיר אנפין, בעיקר מנקודת המבט של התעשייה הפרמצבטית.
בגדול, התהליך של תכנון ניסוי כולל מספר רב של שלבים, וביניהם: החלטה על מטרת הניסוי, החלטה אלו פרטים יהוו את אוכלוסיית הניסוי (חיות? ואם כן, איזה חיה? בני אדם? תרביות תאים? ריאקציות כימיות? גולשים באתר? תצלומים שיש לזהות בהם תבניות, כגון האם רואים בתצלום חתול?), לקבוע מה יהיו משתני הניסוי, לבדוק האם יש אפשרות ליחסי גומלין בין משתני הניסוי, להחליט איזו תגובה או תגובות ימדדו, להחליט איזו אינפורמציה לאסוף מעבר למשתני הניסוי ומשתני התגובה (למשל משתני בסיס, או משתנים מתערבים (confounding) פוטנציאליים שעשויים להשפיע גם על המשתנה התלוי – התגובה, וגם על משתני הניסוי), להחליט איך לאסוף את האינפורמציה, לקבוע את דרך הבקרה של הניסוי, להחליט האם תהיה סמיות, לקבוע היכן ומתי ייערך הניסוי ומי יבצע אותו, לקבוע את גודל המדגם, להחליט האם לבצע רנדומיזציה, ואם כן איך, לצפות תרחישים אפשריים למהלך הניסוי ולהחליט מראש כיצד להתמודד איתם, לתכנן את הניסוי כך שיאפשר הסקת מסקנות כלליות (external validity), להחליט על השיטות הסטטיסטיות שבעזרתן ינותחו הנתונים של הניסוי ((בהנחה שלא מתכננים לבצע p-hacking, כמובן )), ועוד הרבה החלטות אחרות.
בכל אחת מההחלטות שצריך לקבל בתהליך התכנון יש פוטנציאל לכשל או לכשלים, ותאמינו לי, ראיתי את כולם. אתמקד כאן רק במספר כשלים עיקריים.
כשל הגדול מכולם הוא, כמובן, להתחיל את הניסוי לפני שיש תשובות ברורות לכל השאלות האלה, ולפני שהתקבלו כל ההחלטות. ((זה קורה באמת. ראו את הרשימה שלי על הסטטיסטיקה בתעשייה. )) גם אם התקבלו כל ההחלטות הרלוונטיות, יש לפרט אותן בפרוטוקול הניסוי, אותו יש לכתוב, שוב, לפני תחילת הניסוי. הפרוטוקול הוא חלק מהתכנון.
הכשל העיקרי השני הוא גודל מדגם לא מתאים. גודל מדגם אמור להיקבע על ידי לקיחה בחשבון של מספר גורמים: ההסתברויות הרצויות לטעויות (False Positive ו-False Negative), איזה גודל אפקט ייחשב למשמעותי, ומה רמת אי הודאות הצפויה, כלומר השונות של הנתונים שייאספו. כמו כן, יש לקחת בחשבון כמובן את השיטה בה ייערך הניסוי ((כגון: שתי קבוצות מקבילות, תכנון של לפני-אחרי, וכדומה)). מניסיוני, הבעיה העיקרית היא בהערכת השונות. לחוקרים לא תהיה בעיה להגיד מה ההסתברויות לטעות המקובלות עליהם ((אפס, כמובן)), ולאחר לחץ פיזי מתון גם יאמרו לך מה לדעתם ייחשב לאפקט משמעותי. לגבי הערכת השונות יש אכן בעיה שהסטטיסטיקאי צריך להתמודד איתה. לעיתים השונות נקבעת על ידי הפרמטר ((לדוגמא, אם מדברים על תדירות של אירועים בתהליך פואסון, אז השונות נגזרת ישירות מהתדירות המשוערת)). במקרים אחרים יש לערוך מחקר בפרסומים אודות ניסויים דומים בספרות המדעית. האפשרות הטובה ביותר היא להשתמש בנתונים של ניסויים דומים קודמים שביצע אותו החוקר.
בקביעת גודל המדגם (ולא רק שם) יש לשקול גם שיקולים אתיים. למשל, ניסוי בחיות (וגם בבני אדם, בעצם) ייחשב ללא אתי אם גודל המדגם קטן מדי ולכן בעל עצמה סטטיסטית נמוכה – חייהן של החיות יוקרבו לשווא. יש דרכים סטטיסטיות להקטין את מספר החיות בהן ישתמשו בניסוי, וסטטיסטיקאי טוב יוכל להמליץ עליהן.
הכשל העיקרי השלישי הוא התעלמות מאינטראקציות – כלומר התעלמות מיחסי הגומלין בין המשתנים השונים. זהו כשל נפוץ ביותר, וראיתי אותו מתרחש במספר רב של יישומים.
הנה דוגמא (מלאכותית) פשוטה אך ארוכה.
שיטת המחקר העוברת בין הדורות של החוקרים המדעיים היא OFAT, כלומר One Factor At a Time. בכל קובעים את ערכם של כל המשתנים העשויים להשפיע על התוצאה פרט למשתנה אחד, שאת ערכו משנים. מה לא בסדר?
מהנדס כימיה רוצה לכוונן שני גורמים המשפיעים על התפוקה של תהליך כלשהו: משך הזמן של הריאקציה, שיכול לנוע בין 60 ל-180 דקות, והטמפרטורה בה היא מתבצעת, שיכולה לנוע בין 21 ל-25 מעלות. הוא עורך סדרה של 5 ריאקציות בהן הטמפרטורה קבועה על 22.5 מעלות, ובודק את ההשפעה של משכי זמן שונים על התהליך. הוא מגיע למסקנה כי התפוקה הגבוהה ביותר, כ-75 גרם, מתקבלת כאשר משך זמן הריאקציה היה 130 דקות.
עכשיו המהנדס שלנו עורך סדרה שניה של עוד 5 ריאקציות, בהן משך זמן הריאקציה קבוע ל-130 דקות, ובודק את התפוקה בטמפרטורות שונות. תוצאת הניסויים: התפוקה הגבוהה ביותר, גם כאן כ-75 גרם, כאשר הטמפרטורה היא 22.5 מעלות.
המסקנה של המהנדס: תהליך הייצור האופטימלי הינו כאשר טמפרטורת הריאקציה היא 22.5 מעלות ומשך הזמן של הריאקציה הוא 130 דקות, והתפוקה המקסימלית היא כ-75 גרם. האם המסקנה נכונה? ייתכן מאוד שלא, כיוון שסביר מאוד להניח כי יש יחסי גומלין בין המשתנים.
בדוגמא שלנו המצב הוא כפי שהגרף הבא מראה. התפוקה תהיה מקסימלית כאשר הטמפרטורה היא 25.5 מעלות, ומשך הזמן הוא כ-70 דקות. התפוקה בתנאים האלה תהיה כ-91 גרם, שיפור של למעלה מ-20%.
אילו נועץ המהנדס בסטטיסטיקאי טוב, הוא היה מציע לו לערוך סדרה של ארבע ריאקציות, בהם ישתנו גם הטמפרטורה וגם משך הזמן של הריאקציה. הריאקציה הראשונה, למשל, תהיה בטמפרטורה של 22 מעלות ומשך הזמן יהיה 120 דקות, הריאקציה השנייה תהיה גם היא בטמפרטורה של 22 מעלות אך עם משך זמן של 150 דקות, וכן הלאה. תכנון כזה יראה, בתנאי הדוגמא, כי הורדת משך הזמן ביחד עם העלאת הטמפרטורה מגדילה את התפוקה.
שימו לב גם כי התהליך של המהנדס היה בזבזני: הוא ביצע 10 ריאקציות והגיע לתוצאה פחות טובה ממה שיכול היה לעשות בארבע ריאקציות בלבד. את התכנון שהציע הסטטיסטיקאי ניתן להכליל למספר רב יותר של משתנים ((אני תכננתי פעם ניסוי עם 8 משתנים, כאשר לכל משתנה יש שתי רמות אפשריות, סה”כ 256 אפשרויות, אם אכן מנסים את כל האפשרויות. יש דרכים לצמצם את מספר האפשרויות, אם מוכנים לוותר על חלק מהאינפורמציה, כמו למשל אינטראקציות מסדר גבוה))
כשל נוסף ובעייתי מאוד, הוא שינוי תנאי הניסוי במהלכו, וכן, זה קורה הרבה פעמים. אמנם אפשר לשנות את תנאי הניסוי בתנאים מסויימים, אך יש להגדיר מראש בפרוטוקול הניסוי באלו מצבים אפשר לשנות את תנאי הניסוי, איזה שינוי יבוצע (אם יבוצע), ומהם הקריטריונים לפיהם ייקבע האם יש לבצע את השינוי. כמובן שיש לקחת בחשבון את ההשלכות של שינוי כזה על שאר הפרמטרים של הניסוי.
לסיכום, תכנון ניסוי הוא דבר מסובך, ויש להיעזר באנשי מקצוע במהלך התכנון (סטטיסטיקאי, ובדרך כלל גם אנשי מקצוע נוספים). תכנון לקוי יוביל במקרה הטוב לבזבוז משאבים, ובדרך כלל לתוצאות חמורות בהרבה.
רשימות נוספות בסדרה: